Na lang wachten is het eindelijk zover. Op woensdag 21 Maart 2018 werden wij (Sky Watersports) uitgenodigd om samen met andere Europese importeurs de Flyride te komen bekijken en uit te proberen. In dit artikel vertellen we je meer over onze bevindingen.

De eerste indruk

Onderweg naar Marseille praten we alvast over wat we allemaal kunnen verwachten. Ondanks dat we net als iedereen de filmpjes hebben gezien, kunnen we nog niet helemaal een compleet beeld vormen van de Flyride. Welke materialen zouden zijn gebruikt? Is het wel veilig? Hoe zou de beleving zijn ten opzichte van bijvoorbeeld het Flyboard?

Eén ding is wel duidelijk, het is weer echt een uniek product. Door Hydroflight te combineren met “drone” technologie slaat Zapata een bijzondere weg in en worden nieuwe dingen mogelijk. Het is daarom ook niet te vergelijken met de producten die we tot nu toe hebben gezien.

Eénmaal aangekomen in Marseille worden we de volgende ochtend welkom geheten op het kantoor van Zapata. Nadat de meeste distributeurs zijn binnen gedruppeld begroeten we Franky (het brein achter het Flyboard, hoverboard etc). Vervolgens lopen we allemaal achter Franky aan naar de werkplaats waar een prototype van de Flyride staat opgesteld.

Wat direct opvalt is de grootte van het apparaat. Een stuk groter dan bijvoorbeeld het Flyboard waarvan we gewend zijn het makkelijk mee te kunnen nemen in de kofferbak of zelfs in een koffer. Dat wordt hiermee iets meer passen en meten.

De materialen zijn vergelijkbaar met die van eerdere producten van Zapata. Ook het design is mooi om naar te kijken en past goed in het straatje van Zapata’s productlijn.

Vervolgens begint Franky met iets waar hij naast uitvinden erg goed in is. Namelijk gepassioneerd en uitgebreid vertellen over alle productdetails en het delen van bijbehorende verhalen. Deze man heeft ontzettend veel kennis van zaken en echt passie voor wat hij doet.

Tijdens zijn uitleg worden veel van onze vragen beantwoord. Het wordt duidelijk dat over veel details goed is nagedacht.  Zo “weet” de Flyride wanneer je hoog genoeg bent om bijvboorbeeld een “barrel roll” te kunnen maken en is het niet mogelijk zo stijl of hoog te gaan dat je achterover zou vallen. Daarnaast zitten er verschillende standen op voor van beginners tot de pro’s. Hierbij zit het grootste verschil hem in de gevoeligheid van de besturing en het maximaal beschikbare vermogen.

 

Franky Zapata geeft uitgebreid uitleg over de Flyride 

De Beleving

Nadat Franky klaar is met de belangrijkste punten is het tijd om met zijn allen richting het water te gaan.
Na ongeveer een uur rijden komen we aan op een locatie welke we herkennen van sommige Flyboard Air test video’s.

Ondanks dat we in het zuiden van Frankrijk zijn, is het weer allesbehalve aangenaam en waait het hard. Het heeft zelfs nog gesneeuwd in de ochtend. Het was dan ook geen pretje geweest om hier voor het eerst te moeten gaan Flyboarden. Dit is met de Flyride toch even anders omdat je een stuk minder met het water in aanraking bent.

Nadat het apparaat in het water is gelegd en is aangesloten krijgen we eerst een demonstratie op “modus 4”. Hier zien we dat je er best lekker mee kunt scheuren als je wat geoefend bent. Maar zover zijn we nog niet. Alle distributeurs beginnen vandaag op modus 2 waarbij je eigenlijk niet zo gek veel verkeerd kunt doen. Gelukkig maar.

Ietwat gespannen neemt de eerste testpiloot plaats. Maar met de Flyride die automatisch opstijgt gaat de rest eigenlijk nagenoeg vanzelf. Terwijl de vliegmachine langzaam uit het water komt zien we dat de piloot geneigd is het stuur te corrigeren waardoor hij een beetje heen en weer slingert. Franky legt uit dat veel de neiging hebben dit te doen, maar het niet nodig is. Hij verteld dat we het stuur ook in het midden kunnen vasthouden om geen onnodige bewegingen te maken tijdens het opstijgen en zodat de Flyride gewoon zijn werk kan doen.

Eénmaal in de lucht heeft de eerste piloot alles snel onder controle. Knijp je de linker hendel in dan ga je omhoog en laat je hem los, dan zak je vanzelf rustig naar beneden. De computer doet de rest. De rechter hendel is normaal gesproken voor het vermogen, maar in ons geval zit er iemand op de waterscooter die het vermogen bedient. Ook het sturen is intuïtief en iets wat iedereen snel door heeft. Als het weer niet zo slechts was geweest hadden we waarschijnlijk best even van de omgeving om ons heen kunnen genieten terwijl we boven het water zweefden.

Na een aantal rondjes te hebben gevlogen is het tijd voor de volgende stap. De “barrel roll”. Links op het stuur zit een gele knop die je zijwaarts over de kop gooit en volledig zelfstandig een kurkentrekker uitvoert. Het enige wat jij moet doen is goed vasthouden. Best even spannend als je voor het eerste gaat drukken. Maar daar gaat ie dan. Er gebeurt nog niet direct iets. De Flyride moet schijnbaar echt genoeg hoogte en vermogen hebben voor deze stunt. Even later lukt het wel, na het drukken voel je dat het vermogen kort wordt opgevoerd en daar ga je. Met behoorlijke vaart wordt je omver gekiept en tegen de tijd dat je door hebt wat er allemaal gebeurd ben je ook alweer overeind. Wow, gaaf. Ook nu ben ik geneigd te corrigeren met stuurbewegingen terwijl dit niet nodig is. Ondanks dat je er niets voor hebt hoeven doen heb je toch het gevoel iets kunstigs hebt gedaan.

Terwijl je tevreden naar de kant vliegt, staat Franky vol verwachting klaar om te kijken wat je ervan vond en je een high 5 te geven. Leuk om te zien hoe betrokken hij is bij iedereen in dit verband.

Iets wat opvalt is dat de sessies een stuk korter zijn dan we bijvoorbeeld met Flyboarden gewend zijn. We hebben gemiddeld zo’n 5 tot 8 minuten gevlogen maar wel allemaal succesbeleving ervaren. Dit is een interessant gegeven voor de rental bedrijven. Het betekent dat je een stuk meer deelnemers kunt laten vliegen in korte tijd. Ook zit je niet met het aan en uittrekken van schoenen, wat natuurlijk ook tijd scheelt.

 

Conclusie

Al met al is biedt de Flyride echt wel weer een unieke ervaring en heeft ons zeker niet teleurgesteld. Eén van de grootste verschillen met eerdere producten is de toegankelijkheid. Het is werkelijk voor iedereen te doen. We krijgen dan ook het idee dat er een breder publiek is die dit zou willen proberen ten opzichte van het Flyboard, wat voor velen misschien toch nog wat extreem lijkt.

We zijn ook benieuwd wat anderen er van gaan vinden, en wat er allemaal mogelijk is in andere vliegmodussen als we er deze zomer zelf mee kunnen gaan spelen in Nederland.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>